Recept - Apelsinkyckling

Jag har sagt att detta inte skall bli en receptblogg, meeen nu sa en av mina släktingar att hon ville ha inspiration och utmaningar i matlagningen och att jag "väl" kan lägga upp lite recept... Nåja, när en "äldre" släkting ber (hon är inte gammal utan bara några år äldre än mig hehe) så kan man ju inte säga nej..
Så nu skiljer jag på Dagens maträtt och Recept-maträtter, för i Recept... kommer alltså recepten på rätterna finnas! Hoppas det duger ;)
Ingredienser:
.
Kyckling
.
Sås:
En halv apelsin - saft och skal
En msk ostronsås
En msk fisksås
En msk soya
En msk malen paprika
.
Sallad:
En advokado
En tomat
10 apelsinfiléer
Valfria salladsblad efter önskemål
En msk paprikapulver
Två msk tomatpuré
1 krm pepparot
Lite peppar
.
Lägg kycklingen på en folie-sida på en plåt. Blanda alla ingredienser till såsen och pensla på denna på kycklingen. Vik folien över kycklingen och "knöggla" ihop den till en liten knut längst upp, så folien omsluter hela kycklingen. Ställ in den i ugnen i 45 - 60 min, 150 grader. Innertemperaturen skall vara minst 72 grader för att kycklingen skall vara säker, använder du, som jag, ett tinat lår så bör tiden ligga på ca 50 minuter.
Mixa advokadon med pepparoten, paprikapulvret, tomatpurén och peppar. Skär tomat och sallad, blanda med apelsinfiléerna och blanda detta slutligen med advokado-röran.
Rätten kan såklart serveras med ris, då tar man buljongen som kycklingen lämnat i folien, blandar i en kastrull med lite grädde, salt peppar och värmer en stund. Då blir det helt plötsligt kyckling med apelsinsås! ;)
Kycklingen ser lite blek ut, detta delvis pga mitt val av kycklingsort och även temperaturen på ugnen. Men oroa er inte - den är inte rå! ;)

Sveriges Mästerkock, hur gick det??

Min uppdatering av Sveriges Mästerkock dog de sista avsnitten, men nu är det väl ingen hemlighet att vinnande ur tävlingen stod 24-åriga Louise Johansson!
Har du missat något av avsnitten eller bara vill se allt igen så är det till att klicka in på TV-play.se!
Louise vann med en trerätters som bland annat bestod av lammcarpaccio.. Länk till hela hennes trerättersmeny hittar du här!

Älskar du ost?

Nu finns det, och nej jag skojar inte, en mötesplats för ostälskare! "På Ostbrickan.se kan man bland annat läsa såväl artiklar om ostar som medlemmarnas recensioner på olika ostar".
Så om ost är din passion, så är ostbrickan.se the place to be!

Dagens 13/4 - 11

Jag var lycklig nog att ha Fredrik brevid mig i köket, så jag drog tag i honom och fick en bild på rätten jag lagade förra veckan:
Vegetariska kroppkakor med äpple och lök, med lingonsylt. För er som inte uppfattat det, så går man inte på en kockskola och skedar upp lite färdig lingonsylt, eller blandar i lite majonäs från tub, eller vad det nu kan vara. Det som ligger på tallriken har allt varit ensamma råvaror från början :)
Garnityren här är rätt så icke-existerande, men den serveras i alla fall med skirat smör och som sagt lingonsylt.
Jag vet att det finns personer där ute som tycker jag har förstört meningen med kroppkakor, att göra dem vegetariska, men vet ni vad? Ni får ändå inte smaka, haa-haaa!

Dagens: Dumplings

Japp, idag tog jag steget och lagade dumplings själv. Ååh jag förstår inte hur kineserna orkar stå med detta halva dagarna...
Det krävs ganska mycket av degen, den ska liksom hålla för allt man utsätter den för... Och är degen tålig, är den också jävligt jobbig att kavla ut... *phew*
Jag gjorde två varianter, en vegetarisk med champinjoner, alger, lök, vitlök, pepparot, morötter och sallad (tror det var allt) och en med kyckling, chilli, lök, vitlök, sallad och ostronsås. Båda hade en skvätt fisksås och en stor skvätt sesamolja som kryddning.
På bilden ser vi två stekta, som var svårt att inte bränna eftersom så liten yta ligger på pannan, och ett par som är ångkokta i Earl grey-te.. Jag kokade också två par, men de fick inte vara med på bilden :)
Jag tycker vi bortser från det usla upplägget, den kladdiga tallriken och dåliga bild-kvalitén i 2 sekunder, och bara inser fakta: Dumplings bör köpas, så länge man inte är kines och mamma kan fixa. Den viktiga detaljen är att den kända "någon annan" gör det...

Det är då dumplings med syrade grönsaker, sambal, wasabi och soya-sås.. Grönsakerna är toppade med sambal och svarta sesamfrön och dumplingarna är toppade med sesamolja och vanliga sesamfrön

Sesamolja

Jag har under en tid undersökt möjligheten att få tag på sesamolja utan att behöva använda Blue Dragons hemska variant. Det ska ni veta: Xia HATAR Blue dragon, och jag kan berätta varför: Det är dåliga varor med konstigt innehåll till extrema överpriser! Detta vet såklart inte svensken om och handlar glatt "asiatiska" varor till "rimliga priser"...
Blue Dragon har t ex en Teriyaki-sås som innehåller mjölk! Mjölk existerar knappt i öst-asiatisk matlagning för hälften av alla asiater är laktosintolleranta. När jag säger öst menar jag typ Kina, Korea, Japan, Laos, Vietnam så det är lite utspritt men ja... BD's sesamolja har dessutom rekordet på hållbarhet med så länge som två veckor.
Jag tänkte nu köra ett djupdyk i detta nu, för jag veeet att det finns sesamolja som inte tillhör det där hemska märket, men det verkar inte vara något som någon affär jag hittat prioriterar.
To be continued....

Massa Dagens

om ni märker är det tight med tiden nu.. har haft både miljö- utbildning och dessutom servering som ska kunnas senaste veckan, så jag slänger in lite Dagens-bilder utan direkt ordning.. Har nyligen skaffat ny mobil som jag måste ha minneskort till innan jag kan ta fler bilder, så det kan tyvärr bli ett uppehåll i Dagens, men ska försöka skriva om andra spännande saker istället =)
Soppa med... bröd. Åh förlåt jag har glömt, men båda var fint gjorda!
Ja vi hade rätt roligt åt formen på de små rackarna hihii
Kyckling, Anka med apelsinsås, lamm, entrecote med bea... och nåt mer...  Dagar som dessa är man lyckligt lottad ;)
Rulltårta som var grym, citronpaj som säkert varit smarrig om man nu tycker om citron :p och parfait med hallon

Loka likes..?

För er som dricker flaskvatten så kommer Loka med en nya smaker i sin "Loka likes"-serie : Loka likes L.A. Smakerna blir Peachy Peach, Pineapple Crunch och Coconut Dream.
Stefan Santos på Spendrups säger " Loka likes L.A. är en flirt med det som L.A. står för - en drömmarnas stad där allt är möjligt. Här kan vad som helst hända, precis som i Bergslagen".
Utomordentlig jämförelse tycker jag personligen...
En tidigare serie där Loka like:ade asien.

Födelsedagskaka

Svärföräldrarna fyllde år nyligen och idag var jag och sambon där och hälsade på, och jag passade på att baka en födelsedagskaka som present =)
Botten är smaksatt kladdkaka, sedan är det jordnötskräm och björnbär. En riktig akut-kaka då inget gick som det skulle med den, men den blev helt okej ändå :) Bildkvalitén är ruskigt dålig tyvärr, sorry för det..
Inte helt färdig ännu, men en sid-bild iaf...
Det färdiga paketet =)

Dagens 1/4 - 11

Hej på er!
Har varit en grymt hektisk vecka, och det brukar resultera i dålig uppdatering... Sorry!
I fredags blev det friterad fisk med pilaffris och tomatsås för fröken, troligen min bästa rätt hittills, och det är ju bra för det innebär att det går framåt! ;)
Här fanns tomatsåsen inte representerad tyvärr.
Övrig mat den dagen:
För er som frågar efter recept, så är det ju så att jag är kockelev och praktikant etc, det innebär att jag är i en process där jag skall bilda mitt eget lilla förråd av kunskap i huvudet, och därmed ser jag det opassande att ge ut recept åt höger och vänster. Vill man veta vad något speciellt är på en bild eller hur man får till bra frityrsmet eller undviker att bränna riset eller något specifikt matproblem eller fundering, så är man ytterst välkommen att kommentera så svarar jag mer än gärna, men recept kommer inte än på ett tag... Ni får vänta på min kokbok! ;) hehee

RSS 2.0