Köttfritt och miljörätt?

Jag vet att det ibland kan kännas mer som än börda än en njutelse att bestämma vad man ska äta. Det skall vara fettfritt enligt vissa, kolhydratsfritt enligt andra, nyckelhålsmärkt, näroldat, KRAV hit och frigående höns dit. Jag blir själv mer och mer medveten, och idag gick maten i alla fall någorlunda åt rätt håll...

Till middag åt jag rotsoppa med röda och gula morötter och purjolök som bas, blandat med havrebaserad grädde smaksatt med grönsaksfond. Både närodlat och dessutom köttfritt. Jag är inte och kommer inte bli vegererian, däremot pågår det för fullt en rörelse som på svenska kallas Köttfri måndag. Denna handlar om att vi ska dra ner på vår smått extrema köttkonsumtion, som faktiskt inte "bara" bidrar till lidande djur utan även är en stor miljöbov som bidrar med stora mängder koldioxidutsläpp... Det handlar alltså om att dra ner på köttet bara lite, skulle fler göra det så bidrar det till en större förändring än många skulle kunna tro. För den som är mer nyfiken på detta påhitt så hittas Köttfri måndags hemsida HÄR.

För den som gillar dokumentärer finns det dessutom en någorlunda nyutkommen dokumentär från SVT vid namn Stek åt alla, som finns på SVT Play (klicka), ett helt klart intressant och som oftast skrämmande program.



När jag innan middagen skuttade till affären för dagens inhandlande, ställde jag mig framför frukten och såg rea på två följande varor: Apelsin och passionsfrukt. Affärsgubbarna tycker alltså att de frukter vi bör handla mer av är just apelsin och passionsfrukt, som ju inte direkt odlas på granngården brevid...
Men, min plånbok är tyvärr inte lika miljömedveten som jag önskar att jag själv vore, så det blev lätt sockrad passionsfrukt till efterrätt...

Påverkar godis miljön?

Kan du tänka dig att vara miljösmart när du står framför godishyllan, eller låter du begären gå först?

"Godis och chips har betydligt större klimatpåverkan än äpplen, mjölk och bröd. Det framgår av en studie ... av ... Nordiska ministerrådet och Livsmedelsverket. Det är första gången som godisets påverkan på miljön har analyserats.

Studien baseras på livscykelanalyser av godis, chips och läsk. Den visar bland annat att ett kilo chips leder till utsläpp av 2,2 kilo växthusgaser, vilket är 20 gånger så mycket som för ett kilo av råvaran potatis. Av de undersökta produkterna har läsk minst klimatpåverkan, medan godis påverkar klimatet mest. Skumgodis har större klimatpåverkan än gelégodis medan mjölkchoklad har tre gånger så stor klimatpåverkan som mörk choklad.

...

Den svenska konsumtionen av godis, chips och läsk leder till utsläpp av nästan en halv miljon ton växthusgaser, motsvarande 0,8 procent av Sveriges totala utsläpp ... .

– Det kan tyckas lite men med tanke på att läsk och godis är tomma kalorier är det en onödig klimatpåverkan. Konsumtionen av de här produkterna har dessutom ökat betydligt – i dag dricker vi fyra gånger så mycket läsk och äter dubbelt så mycket godis som på 60-talet, säger Anna-Karin Johansson".

 

Hela texten och länk till studien finns på www.slv.se


Findus sjunde wok

Nu är Findus igång igen och ska bidra till en bättre värld på deras eget sätt:

Findus frysta asiatiska grönsakswok finns i sju smaker: Thai, Classic, Lotus, Vietnamese, Chinese och Bali. Förutom dessa sex, kommer nu alltså den sjunde: Wok Gold. Det är enligt Findus själva en grönsakswok med extra många omtyckta asiatiska grönsaker som youcai, bambuskott, grön vitlök, vattenkastanj, gul morot, minimajs, sugar snap peas och lök. Findus motivering till den nya smaken är följande: "Findus vill inspirera och hjälpa konsumenterna att laga nya goda måltider med autentiska asiatiska grönsaker. På förpackningen finns exempelvis ett recept med nudlar och fläskkarré".

Jag ställer mig lite frågande till det här med autentiska grönsaker, i min värld så köper man färska (eller inlagda) grönsaker eller så struntar man i det. Det borde i sådant fall gå till så att man beger sig till en asiatisk livsmedelsaffär och inhandlar det man vill ha, och sen lagar mat med det. För inte köper man fryst gurka, lök och tomat, eller morot och kålrötter om man nu istället använder det?

Meeeeeen, jag får väl än en gång ha hänsyn till att alla inte är och tänker som jag och att det är bekvämt att bara ha en påse i kylen som man kan öppna och steka/koka direkt, utan det jobbiga med att gå till en specifik affär och den dessutom behöva stå och skala, hacka och dona med det hela...

Findus Wok Gold kommer att finnas i två förpackningsstorlekar 450 gram och 850 gram. Priset i butik blir ca 23 och 38 kronor.

Dagens 26/2 - 11

Fortfarande sjuk, men lyckades pallra mig ner till affären och få tag på lite lamm idag. Jag är en typisk korkad konsument fortfarande, jag kollar blint på priset och tänker inte på vad jag får... Så jag valde lammstek framför lammkotlett och insåg sen i efterhand att den andra var dyrare för att den inte innehöll ben, medans den jag köpte var 30% ben.. *suck*



Nåja, dagens var då lamm med vitlökssmör, potatis och vitlöksbröd. Potatismoset hade jag sedan innan så det blev lite rester blandat med nytt. Det slutade ändå som en helt okej rätt, trots att jag fick för mig att jag skulle ha någon äcklig sås till mitt i alltihopa... Men man lär så länge man lever!

Att jag garanterat inte kommer få ligga ikväll pga all vitlök kommer jag nog aldrig lära mig...

Dagens 25/2 - 11

Idag är det förkyldning som gäller, så det har inte blivit någon skolmatlagning, det är nämligen emot Livsmedelslagen att hantera livsmedel när man är sjuk, framförallt förkylningar och magproblem, då detta kan få svåra konsekvenser för den som äter maten. Förutom just lagens ord så är det väl inte speciellt fräscht....

Jag lyxar dock till det med följande:




Vad detta kostar tänker jag knappast avslöja, men jag vill nog säga att det nästan var värt priset hehe, och en riktig vitaminkick som behövs när sjukdommen smyger sig på!

Dagens 24/2 - 11

Dagens rätter i skolan var bland annat: Pannkakor, ärtsoppa (en vegetarisk och en "normal"), fisk med pommes duchesse, paj, och annat!




Mina mjölkfria pannkakor med havregrädde och hallon- och blåbärssylt. Inga halvfabrikat :)



Ärtsoppa a la Xia! ;) Inte mycket att se på, men fick mycket beröm för den *stolt*


Annan mat som det bjöds på idag =)


Sveriges Mästerkock 23/2 - 11

Igår var det Happy day för alla med min åsikt - Laleh åkte ur Sveriges Mästerkock!

Anledningen till att jag inte tyckte om henne var framförallt hennes eviga gnällande och att hon faktiskt inte kändes så bra på att laga mat som hon själv verkade tycka!

Laleh har dessutom haft en hel del fördelar då hon håller matlagningsklasser i persisk mat och också framfört som kock i TV. Detta är inte emot TV4as regler då reglerna säger att man inte får vara utbildad, arbetande kock med betalt, och det är hon inte då hon är självlärd och snarare är "föreläsare", detta enligt Aftonbladet.

Uppgiften för dagen var att göra en meny, handla varorna och laga maten. Laget som leddes av den yngsta medlemmen, Jennie, vann. Deras vinsträtt var röding med rotselleripuré, receptet finns här!


Bild och recept kommer båda från Recept.nu

Kan man älska mat så mycket?


Örhängen i form av vispar, coolt men kanske inte vad jag skulle ha på mig, MEN...


...hur... tänkte denna person?? Kan man älska korv med bröd så mycket? Hmm...

Jag har faktiskt ingen källa på bilderna eftersom jag fick dem av en vän :)

Dagens 22/2 - 11

Dagen bjöd på praktik-mat: Kycklingwok! Stark, men den gick klart ner!


Sushi = god hälsa men dålig miljö?

Jag är en väldigt stor Sushi-älskare och skulle äta det varje dag om jag kunde, men nu larmar WWF Världnaturfonden om att fisken och skaldjuren ofta kommer från icke hållbart fiske eller miljöförstörande odlingar. Man uppmanar fiskehandlare och restaurangkedjor att dissa rödmärkt fisk och börja tänka "grönt".

Detta är en väldigt svår fråga tycker jag personligen, då bra sushi är riktigt gott men hur vet man om man bidrar till ett ohållbart fiskande?
Det enda man kan göra är väl att ta mod till sig och fråga vad just den restaurangen gör för världens fiske, och hoppas på att de är ärliga, och dessutom hoppas på förbättring så man tillslut kan slippa oroa sig alls och bara njuuutaaa...


Bilden är privat


...och förresten, för alla mesproppar som tycker det verkar farligt och ohygieniskt att äta färsk rå fisk så kan jag skvallra om att de allra flesta restauranger i Sverige fryser sin fisk innan den tinas upp, skärs till och serveras, så att de flesta eventuella bakterier och parasiter som kan leva i fisken dör. Vad jag har hört är det annat i Japan, där man, enligt min källa, genomgår tarmsköljning en gång per år pga all rå fisk man äter i och med bland annat sushi.

Dagens 21/2 - 11

Idag har jag läst på distans och har därmed inte fått mat lagad åt mig av någon annan, men jag tog saken i egna händer och slängde ihop en otroligt enkel och god - Spenatsoppa!

Mina enda minnen av spenatsoppa var från dagis då jag var helt galen i det, och jag måste säga att det faktiskt smakade lika gott nu som då! Det finns ägg där i, de har bara gömt sig lite :)




Imorgon börjar praktiken på riktigt och det ska bli grymt spännande! Hoppas inget kraschar totalt eller att jag känner mig ivägen... :( Jag skall praktisera på en Sports bar och imorgon har laget hemmamatch = mååångaaa hockeyfantaster ska ha mat samtidigt..

Dagens 19/2 - 11

Detta är prao-mat, "helt okej" mat från arbetet skulle jag vilja säga!



Stekt potatis med kött och rödvinssås

Allergier

Detta är bara lite filosofiskt babbel så ni får ursäkta kvalitén på texten:

Själv är jag då allergisk mot mjölk, alltså mjölkprotein och inte laktos som alla tjatar om. Skillnaden är enkel: Laktos är mjölksocker och mjölkprotein är... protein. Att vara allergisk mot laktos är såklart jobbigt det med, men jag tycker ändå de har en jäkla lyx som kan fixa laktosfritt utan större ansträngningar..

Att vara allergisk mot mjölk innebär krånger kring saker som många tar för givet: Fredagsmys är rätt så omständigt, matväg. Nästa gång du ska köpa snacks, kolla hur många chips som inte alls innehåller någon mjölk... De är få, väldigt få. Inte nog med alla sour cream-smaker, men även saltade chips och andra smaker innehåller mjölk av någon oförklarlig anledning...
Sveriges nationalrätt tacos ska vi inte ens prata om. Ost är omöjligt, creme fraiche gräddfil eller är det inte heller på tal om, så ska man ha guacamole får man lösa det på annat sätt (eller köpa mjölkfri creme fraiche som kostar 3x mer än vanlig), och nu blev tacosen helt plötsligt ganska torr.

Men, mjölk är faktiskt inte den enda allergin som är jobbig och världen är full av konstiga allergier, här kommer några exempel från folk omkring mig på lite annorlunda och antagligen jobbiga allergier:

Vitlök
Citrus (att skala en apelsin i samma rum är nog för de flesta citrusallergiker ska få problem)
Trådarna i apelsin (Jag har alltså en vän som tål apelsinsaft, apelsinkött men inte det emellan)
Rå potatis (denna person kan alltså göra allt med potatis förutom att hantera den rå, typ skala)
Livsmedels-protein (Tänk dig att äta ute och säga "jag tål inte protein"... Detta löser man i sin vardag genom tillskott)
Ägg (detta finns det olika nivåer på, vissa kan inte vistas i samma rum som ägg utan att få utslag)

Sen har vi de lite vanligare exemplerna, som gluten och nötter, som jag också tror är otroligt jobbiga att leva med.

Summan av kardemumman blir väl att de individer som, som jag en gång i tiden, inte har någon eller några allergier ska vara jäkligt nöjda över det och respektera andras problem efter bästa förmåga!

Dagens 18/2 - 11

Det är ingen idé att jag plåtar min tallrik från dagen för den såg Big time messy ut, så det blir flera bilder från serveringen istället.. Jag har inte lagat något på bilderna, bara ätit hihii.


Allt från köttbullar och fläsk med lök, till räkcoctail och tortillas.




En soppa med... kronärtskocka? Tror det var så...


Räkcoctail


Det jag ville ha bild på var potatisen, pommes duchesse, som är i hörnet. Riktigt fina.

Efterrätt blev denna parfait plus en tiramisu som jag inte hann fota.

Findus fisk i påse

Findus går nu ut med att de ska lansera torsk som ångtillagas direkt i påsen. Man skall laga den i ugn i 200°C i 25 minuter för perfekt resultat, detta enligt Findus själva. Smakerna som kommer finnas är Nordiskt örtsmör och Citron och persiljesmör och 300 gram kommer kosta ca 39 kronor i butik.

Personligen äter jag sällan färdigmat av många anledningar, men jag kan allt tänka mig att det är en hel del latmaskar som stoppar ner denna i butikskorgarna!

För hälsans skull: Bränn inte maten

Jag vet inte hur allmänt känt detta är, men eftersom jag fick reda på det idag vill jag dela med mig:

Bränt fläsk luktar inte bara illa utan är faktiskt direkt farligt: Forskare har kommit fram till att vid hög temperatur kan fettet bland annat polymerisera sig (slå ihop sig), bilda så kallade cykliska föreningar och dessutom bilda onyttiga strukturer med bland annat proteiner, och detta kan ha cancer-bildande effekt.

Vid till exempel stekning av raggmunk är det vanligt att man använder stekspadet från fläsket och blandar med nytt stekfett och steker raggmunken i, då detta ger en väldigt god smak. Risken är då att partiklar från det brända fläsket och risken är på lång sikt att det försämrar din, eller den som ska äta matens, hälsa. Detta bör alltså undvikas om man inte absolut måste, och det gäller att ha koll på stekpannan mitt i middags-stöket!



Sveriges Mästerkock 16/2 - 11

Maximilian Moëll var den andra deltagaren att lämna mattävlingen Sveriges Mästerkock som går på TV, onsdagar kl 20.
Max är en 20-årig student från Lund som i onsdags missade både på uppgiften att återskapa Leif Mannerströms potatisgratäng (gratinerad slätvar med duschesspotatis)
och även utslagningstävlingen som innehöll fisksoppa.

Personligen var Maximilian en av mina favoriter så detta känns surt, men tävlingen har fortfarande några lovande kandidater!


Leif Mannerströms imponerande gratäng, bild från och recept finns på Recept.nu

Dagens 16/2 - 11

Dagens bestod av potatis på olika sätt, veggo-gratäng, lax, lamm och såser. Extremt o-genomförlig beskrivning hehe, men riktigt gott! Verkligen inte varje dag man äter lamm.
Bättre beskrivningar kommer på rätter som jag själv gjort.


Efterrätt var semla som var riktigt nice.. Inte helt enligt min allergi *harkel* men kunde inte motstå!


RSS 2.0