Påverkar godis miljön?

Kan du tänka dig att vara miljösmart när du står framför godishyllan, eller låter du begären gå först?

"Godis och chips har betydligt större klimatpåverkan än äpplen, mjölk och bröd. Det framgår av en studie ... av ... Nordiska ministerrådet och Livsmedelsverket. Det är första gången som godisets påverkan på miljön har analyserats.

Studien baseras på livscykelanalyser av godis, chips och läsk. Den visar bland annat att ett kilo chips leder till utsläpp av 2,2 kilo växthusgaser, vilket är 20 gånger så mycket som för ett kilo av råvaran potatis. Av de undersökta produkterna har läsk minst klimatpåverkan, medan godis påverkar klimatet mest. Skumgodis har större klimatpåverkan än gelégodis medan mjölkchoklad har tre gånger så stor klimatpåverkan som mörk choklad.

...

Den svenska konsumtionen av godis, chips och läsk leder till utsläpp av nästan en halv miljon ton växthusgaser, motsvarande 0,8 procent av Sveriges totala utsläpp ... .

– Det kan tyckas lite men med tanke på att läsk och godis är tomma kalorier är det en onödig klimatpåverkan. Konsumtionen av de här produkterna har dessutom ökat betydligt – i dag dricker vi fyra gånger så mycket läsk och äter dubbelt så mycket godis som på 60-talet, säger Anna-Karin Johansson".

 

Hela texten och länk till studien finns på www.slv.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0