Dagens 29/3 - 11

Idag har jag varit en duktig hemmafru och lagat mat x3, storstädat och deeessutom lagat äppelpaj!
Jag tog ett av Leilas recept på äppelpaj American style. Jag är dock otroligt ovan att jobba med deg över huvud taget, när jag gör paj brukar jag bara göra smulpaj, men nu jäklar skulle det prövas! Det gick väl sådär, jag fuckade upp botten så var tvungen att reparera den med vad som skulle vara taket, och det fick bli en smulpajs-variant ändå..
Morgonen började med blåbärssoppa, sen fortsatte det med:
en enklare lunch i form av fruktsallad med kiwi, banan och apelsin, nötter och en liten skvätt choklad.
Helt fel dag, men tacos till middag med tortillas och hemmagjord mjölkfri guacamole
och dagen avslutades med äppelpaj och bambu-te. eftersom jag äter så små bitar efterrätt numera så blir det nog att frysa in pajen tills mor min kommer och hälsar på i slutet av veckan =)

Lördagsgodis

Mitt lördagsgodis blev sockrade apelsinfiléer på en bädd av mango, toppat med chokladflarn... eller nåt ;)

Mastodont-Dagens 25/3 - 11

Fredagen bjöd på mer mat än vad vi kunde äta.
Min mat blev en enkel rätt då min väckarklocka inte ringde och jag kom 2 timmar för sent...
Annat som bjöds på var..:
...och efterrätter i massor:
Nej våfflorna i mitten är INTE brända, det är chokladvåfflor... ;)
Hur mätta tror ni att vi blev hahaa <3

Dagens+ 24/3 - 11

Idag skapade jag spenatsoppa med ägg, som blev rätt så bra...
och broccollipaj som blev... sådär :p
Inte mycket för världen den stackars biten hehe.
Det bjöds även på annan mat såklart, och vi körde lagsammarbete med att skapa en varierande högklassig fisk- och skaldjurstallrik.
Vårat bidrag till tallriken...
Mums! =)

Pannacotta och mangogéle

Idag gjorde jag pannacotta och mangogelé med lite olika garnityrer:
Nummer 1:
Nummer 2:
Sprang iväg till Myrorna och hittade dessa fina skålar för 15 kronor styck! Underbart.

Sveriges Mästerkock 16/3

I senaste avsnittet av Sveriges Mästerkock var det ett för mig rätt så bekant ämne, nämligen Japanskt. Deltagarna får bege sig för en lektion i japansk matlagning av silvermedaljören i sushi-VM Sayan Isaksson(video) och får sedan i uppgift att tillverka en egen japansk rätt.
Vinnare ur tävlingen blev Sofie med hennes Japanska läckerheter från havet. Johanna var den som åkte ut på ett smaktest, där de skulle identifiera ingredienserna i en Chilli con carne.
Johannas vackra vinnarrätt, helt i japansk anda.
Recept finns på och bilden är från recept.nu

Dagens 18/3 - 11 del två

Jag åt fler saker i skolan denna dag än bara min egen kreation:
Några saker som var extra fina tyckte jag var Idas petit chouxer...
...och Margits sufflé. Att göra en sufflé som håller som den ska är riktigt svårt, men dessa lyckades hon grymt fint med!

Tips: Onlinepizza i mobilen x2

Jag vet att vi är många fans av onlinepizza.se, siten där där många pizzerior men även andra restauranger finns samlade. Här man alltså kan lägga en beställning och även betala online om man önskar, utan att behöva ringa ett enda samtal.
Jag vill bara tipsa för er som redan använder tjänsten att de nu skaffat en app i Iphone, där man alltså kan beställa direkt från mobilen, kanske om man är på väg hem från jobbet eller liknande. Dessutom kan man nu välja alternativet Mobilbetalning, där den med registrerat nummer bekräftar sig som användare genom en kod man får till mobilen, och sen får en räkning hem månaden senare. Otroligt bra om man kanske inte har cash i närheten för tillfället, otroligt farligt eftersom man lätt glömmer bort hur mycket man köpt för. Använd endast i nödfall skulle jag säga. Det är kreditföretaget Klarna som står för räkningen :)

Dagens 18/3 - 11

Idag gjorde jag crepes med champinjonstuvning, och jag måste säga att dom blev grymt snygga! Eh ja, och goda såklart, hehe.

Tasteline börjar med matkasse

Jag måste själv säga att jag inte riktigt fattar det här, men jag rapporterar ändå:

Nu har siten Tasteline, som alla säkert känner igen som receptsidan som gärna poppar upp när man söker recept på nätet, börjat med Matkassar. Detta innebär alltså att de sätter ihop recept och skickar med dem med alla ingredienser hem till dig. Det är nyttiga recept som kräver ytterst lite planering, men smakar det så kostar det såklart, just Tastelines kasse går på 599 kr för 5 dagars recept. Vad jag förstått så är detta bara öppningspris och kommer höjas till 799.
Problem jag ser är bland annat att Tasteline inte tar hänsyn till specialkost på något som helst sätt, alltså finns det inga vegetariska alternativ, inga varken mjölk/laktos- eller glutenfria alternativ. Detta verkar inte heller vara något Tasteline ser som något problem då det enligt dem finns tips i recepten om hur man kan byta ut varor så rätten blir anpassad efter kostproblemet.
För mig är Tasteline "bara" en receptsite som många andra, men det måste ligga något mer bakom sidan än vad jag själv uppfattat...
Matkassen hittar du HÄR

Dagens 15/3 - 11

När jag kom hem från praktiken hade underbaraste fixat sushi till mig. Nom nom nom nom!

Dumplings

Enligt de som säger sig veta, så är dumplings den nya sushin i Sverige. Därmed inte menat att det är samma sak eller att det ens härstammar från samma land, utan att det är på väg att bli en storsäljare och därmed antagligen kopierad i alla möjliga former och kvalitéer inom en snar framtid.
Vad är då en dumpling? En dumpling är helt enkelt ett knyte med diverse innehåll, som kan stekas, ångkokas, osv. I Sthlm har man hittills bara kunnat få tag på dem i samband med rätt så påkostade restaurangbesök, men detta börjar nu ändras sakta men säkert.
Potstickers är enligt sig själva Sveriges första dumplings-bar, och har i media fått omdömet billig nyttig mat. Kinesisk mat är ofta nyttig, men att just dessa priser skulle vara billiga skrattar jag högt åt.. 6 dumplings går för 88 kronor, i Kina och Hongkong, rättens hemland, får man garanterad matkoma på betydligt mindre än hälften. Men ja, jag antar att svenskar inte har en aning om detta och det är då enkelt att ta ut ett visst överpris.
Pekingmormors dumpleria är ett annat ställe, som finns på Drottninggatan i Stockholm. Ägarinnan av denna restaurang ska vara förra ägaren av En ful och en gul på Söder, en restaurang jag själv ätit på och klart uppskattat. Så spontant skulle jag själv hellre rekommendera detta, men kritiken verkar inte vara så lovande, så ja... Den som vågar får pröva! (Jag bör tillägga att den senare endast skall ha take away och alltså inga sittplatser)

Jag tycker i alla fall det är otroligt roligt att detta börjar växa i Sverige, då dumplings är den maten jag saknat allra mest på senaste, eftersom den är betydligt jobbigare att få tag på än t ex sushi.
Bilderna är lånade... ehm snodda, från Miss Yew och från hennes senaste Hong Kong-besök.

Sveriges Mästerkock 9/3

Imorgon är det dags för en ny eliminering i Sveriges mästerkock, och jag ligger som vanligt efter i uppdateringen!
Förra veckans utmaning var en grupputmaning där deltagarna delades upp i två, och skulle laga mat till några av Sveriges tjänstgörande militärer. Det förlorande laget gick in i en utlagningstävling där de skulle laga en perfekt omelett. Lätt som en plätt kan man tycka, men som vi säkert lärt oss så blir nivån högre och högre och allt kan bli fel under den växande pressen.
Det stod i slutet mellan storfavoriterna Björn och Andreas och den sistnämnde fick lämna tävlingen, bland annat för att han tog det högst intressanta beslutet att skölja av sina räkor i kallt vatten... Hmm?
Andreas var själv högst överraskad över beslutet att skicka hem honom. Min personliga gissning är just detta som fick honom på fall, att han började bli mer och mer övertygad om att hans mat skulle vara bäst jämt och det är ofta där det spricker, när folk börjar bli kaxiga...
Recept på förra veckans utslagningsrätt, omeletten, finns som vanligt på Recept.nu.
Jag själv har en mästerkock (eller egentligen en domare) i miniatyr som vakar över mitt matlagande hemma:
Och såhär är det för er som undrat: Vad jag vet går inte denna "gubbe" att köpa i affär, min mor har lyckats skaffat den till mig genom att hon givit ut en bok på samma förlag som Morberg har. Jag vet att Morberg själv har en exakt likadan i sitt kök, men jag tror som sagt inte att "vanliga" människor kan få tag på den, sorry!

Inte så Max:at, McDonald's...

McDonald's har under senaste tiden varit i rejält blåsväder, delvis pga matfusk men även vidriga utnyttjande av sina anställda, så det kanske är dags att tänka om? Jag tror och hoppas att fler och fler vänder sig till andra snabbmatsalternativ och jag kan då avslöja att den svenska hamburgekedjan Max under 2010 reducerade 152 ton fett. Yes, kedjan har sedan 2003 årligen visat ett "fettbokslut" och under 2010 ökade Max försäljning av nyckelhålsmärkt mat och GI-produkter med 21 %.

Vill du utifrån Uppdrag Gransknings perspektiv skaffa dig en uppskattning om vad McDonalds håller på med finns SVTs granskningar om dem HÄR och HÄR.

 

Max hittar du på Max.se


Dagens 11/3 - 11

Margit stod för dagens imponering: Hon gjorde en supervacker sushi...
och ett riktigt vackert upplägg på glassen, som jag inte lyckades fota innan någon tog en bit haha.
Riktigt grymt gjort!
Här var dagens tallrik. Margit gjorde även yakiniku, det fanns inlagd lax, laxsallad och en bit av en biff Lindström som jag endast tog för att jag själv lagat den hehe. Jag gillar inte köttfärs i någon form direkt, men men vad gör man...

Dagens 10/3 - 11

Skolmat den 10/3, jag själv gjorde pannbiff men ni får inte se dem för upplägget var smått hemskt haha. Men potatismuffins, stek, paj och annat gott bjöds det på av mina duktiga "kollegor" ;)

Dagens 9/3 - 11

Åh jag har haft hysteriskt mycket att göra senaste 1,5 veckan, jag kör sporadisk uppdatering med Dagens nu, ska försöka skärpa mig sen! ;)
Detta var praktikmaten 9/3, det är då potatisplättar med bacon och rårörda lingon. Och Chris kolla, grönsaker! :D hehe.
Riktigt god mat var det, lagat av kökskocken!

Dagens 8/3 - 11

Idag är jag jäkligt nöjd med mig själv. När jag vaknade imorse klockan 8 så gjorde det ont i heelaa kroppen: Leder, muskler, huvudet osv. Jag gick och la mig igen och några timmar senare var det bättre men jag hade fortfarande en sjuk värk i axlarna och i huvudet. Hade detta varit 3 år sen så hade jag dragit täcket över mig, sjukanmält mig och sovit bort hela dagen, men idag satte jag i mig en ipren för huvudvärken, smörjde in axlarna med Zon och gick till praktiken. Det beror såklart även på att jag är mer motiverad nu än förr, men även på att jag är så jäkla BÄST! hehe.

Nåja, dagens lunch blev i alla fall lax, och jag kan ha råkat ta en liiiteee stor portion hehe, men det var riktigt nice!



Senare blandades en order ihop och jag snodde åt mig lite av en felaktig efterrätt moahahaa


Inte för att läska er...

Jag vet inte, där jag växte upp hette det att fresta någon, att t ex äta godis rakt framför någon etc, men sen när jag flyttade fick jag reda på att det hette att läska... Åh jag vet inte, vad det än heter så finns risken att jag gör det nu, men jag måste visa den fantastiska... parfain...? som... Susanne...? gjorde häromdagen..

Haha jag tror alltså det är parfait, om det nu inte var glass, som jag trooor det var Susanne som trollade fram häromdagen... Inte helt enligt min mages vilja, men som ni märkt tummar jag en hel del på den nu när det gäller skolmaten, eftersom jag vill smaka på allt och bilda mig en uppfattning även om man jag inte planerar att äta eller kanske ens laga i framtiden :)



Vi säger att det är parfait, med apelsinsås à la kockskola!

Sveriges Mästerkock 2/3 - 11

Det blir en sen uppdatering detta, då det snart är dags för nästa avsnitt, men vi tar ändå en update i Sveriges mästerkock:

I onsdagens program gjorde juryn det oväntade beslutet att rösta ut TVÅ tävlande!

Det stod mellan storfavoriten Björn, det norrlänska yrvädret Linda och dramatjejen Ingrid, de skulle skapa den bästa bearnaise-såsen och de två senare åkte ut!

Huvuduppgiften var en hemlig låda där huvudingrediensen var lamm. Utsedd till bästa bidraget blev Pernilla med hennes kalvrullader

Bild och recept som vanligt från recept.nu

Creme bryle

Det är lite mycket att göra nu, ska försöka komma igen med uppdateringen i helgen.. Slänger in en bild på min Creme bryle som jag gjorde häromdagen, som blev gryyyymt bra, stolt över mig själv! ;)



Dagens 2/3 - 11 del 3

För er som inte märkt det, så ääääälskar jag frukt!

De senaste dagarna har Coop haft extrapris på passionsfrukt, och erbjudandet gick ut imorgon. Men nu på kvällen när jag sprang dit för att köpa ett gäng till så var de slut!! :( Jag gick till praktiken och försökte tigga till mig att jag kunde få köpa några där, men de hade inte kvar så många... Attans!

Det slutade med att jag sprang till Coop igen, köpte blåbär och gick hem och fixade ihop dem med apelsin och lite socker, så blev det kvällens snack! Nom nom nom...


Dagens 2/3 - 11 del 2

Till middag fick jag välja vad jag ville eftersom jag inte tålde arbetsmaten, jag sa "fisk" och det slutade med Fish'n'chips... Nyttigt eller hur? Or nooot... :(


Dagens 2/3 - 11 del 1

Lunch:

Idag bestämde jag mig för att snylta på skolmaten innan praktiken började... :D




RSS 2.0