Xia's ugnspannkaka


Detta hade kunnat vara en väldigt fin bild på ugnspannkaka om inte sylten bestämt sig för att rinna ut överallt...
.
Ugnspannkaka är något av det enklaste att laga. Med havremjölk, som min är gjord på, är det egentligen inte så hemskt onyttigt: Ägg består av protein (vitan) och fett (gulan), havremjölk är inte speciellt fett, och mjöl är inte speciellt hemskt i normal konsumtion... Det stora problemet här är egentligen sylten, som oftast består mest av socker, så mitt tips är att äta jordubbar till istället, lätt sockrade om man så vill det, för att få rätten något mindre onyttig.
.
Så, Xia's ugnspannkaka:
5 dl mjölk
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 krm salt
vanilj
.
De flesta av oss är bekanta med att laga pannkaka, så alla har sitt eget sätt: Vissa blandar mjölk och ägg och har sedan succesivt i mjölet, andra börjar med mjölet och sen mjölk och... ja, ni förstår. Det hela här går ut på att få ihop alla ingredienser till en smet!
När det gäller vanilj, så är det enklare att använda arom eller vaniljsocker eller liknande i denna rätt i och med att det är en tjock smet etc. Välj det du föredrar!
Sedan, är det bara att hälla smeten i en smord ugnsform, antingen en stor eller flera mindre, sätta i mitten av ugnen på 210 grader i ca 20 minuter, och det är klart! =)

Smaklig måltid?

Bläckfisk, delikat eller bara läskigt?

Kan se lite scary ut om man är sådan, men I löööv iiit! <3

Energidrycksfantast?

Energidrycken Magic kommer tillbaks i hyllorna, men i vad som kallas "nyttig form" med namnet Magic natural energy. Detta innebär att det omdiskuterande ämnet taurin lyser med sin fråvaro, drycken skall dessutom vara fri från smak- färg- och konserveringsämnen. Det som då blir kvar i drycken är saker som guarana, ginseng och koffein.
Det här med att lansera onyttiga drycker som nyttiga med att trycka i lite moderna saker, som t ex grönt te och ginseng, i dem är inget nytt. Energidrycker innehåller en rätt omänsklig del socker och påverkar i övrigt egentligen inte kroppen på ett positivt sätt i längden, det är något man faktiskt inte kan komma ifrån hur man än vrider och vänder på det.
Med det sagt, om du redan är en energidrycksfantast så kan det kanske vara värt att pröva?

Nudlar!

Dagens middag, en nudelrätt bestående av oden-nudlar, chilli, tofu, persilja och ägg.

Rödspätta

När jag var i fiskdisken idag så hade jag tänkt att be om en röding... På något sorts sätt blev det istället rödspätta, och när tjejen väl börjat packa in den ville jag inte säga något så jag tog hem rödspättan istället!
.
Att tillaga en rödspätta är superenkelt: Man skär 4 jack i den, slänger på rejält med salt, peppar och dill, sätter in den i ugnen och sen klarar den sig själv. Problemet är att omkring 60% av rödspättan är waste eller spill eller vad man väljer att kalla det för, alltså pengar som man bara slänger i soporna. Detta är kanske inte något man väljer att servera till hela familjen eller till ett gäng hungriga tonårspojkar, men kanske något för hemmakvällen eller en liten lyxig middag för 2!
Man kan såklart klippa bort huvudet och rensa den på organ etc, jag kände mig bara lite lat ;)
Fisken serveras såklart till någon sorts kolhydrater och grönsaker. Sedan kan man välja mellan dillsmör, som jag valde, eller kanske vitvinssås, eller bara skirat smör.
.
Ett annat tips är att hålla koll på eventulla andra krabater som tycker om fisk...
Fisken ugnsstekte jag på 100 grader i ca 30 minuter, vid högre grader går det snabbare. Innetemperaturen bör ligga på 52 grader ungefär.

Gazpacho och knäckebröd

Sista maten jag gjorde innan lovet som jag nu har var delvis inspirerad av ett land söder om oss, i form av gazpacho, som är en spansk kall grönsaksoppa...
och lite svenska smaker i form av knäckebröd, gjort på bland annat dinkel!
Båda blev väldigt lyckade, och den som funderar på  att göra knäckebröd hemma, tvivla inte! Det är inte alls så svårt som man kan tro. I och med att hårt bröd inte skall jäsa, så är det enkelt att pröva med en del av degen och se om det fungerar som man tänkt!

RSS 2.0