Tips: Fisk

Fisk är nyttigt och gott, men det är inte alltid barn är speciellt förtjusta i fisk. Nyttigt är ju hemskt, eller hur! ;)

Ett lite tips, som man väl egentligen kan anamma med vilken sorts protein som helst, är:
KÖTTBULLAR!
Nu blir det ju såklart laxbullar i det här fallet, men det är helt klart ett enkelt sätt att få i barnen, eller sig själv, nyttig fisk eller andra saker de inte gärna vill äta, utan att göra det så uppenbart vad det är man äter!
Enklaste sättet är att mixa köttet i en mixer om man köper t ex en hel laxbit, sen binda med t ex ägg så det håller ihop. Krydda gör man såklart efter smak, och för att man ska slippa äta rå smet (som ju med t ex fläsk och kyckling är diremt ohälsosamt) så gör man bara ett så kallat stekprov: Man steker en liten liten bulle, så kan man testa att smeten håller ihop, och att det är rätt smak. Funkar det inte blandar man bara i mer saker, och prövar igen!

Kalvbiff med potatis på annat sätt

Nu när jag köpt hem en hel del kalvbiff blir det lätt så att man fastnar i samma maträtt mest hela tiden, så jag körde lite samma fast ändå inte tillbehör till kalvbiffen dag 2:
Det är alltså kalv med örtstekta pommes, lök oxh morötter!
Dessutom passade jag på att göra en majonäs och köra 50/50 majonäs och mjukost med örtsmak. Blev en riktig festmåltid! ;)

Dagens 11/6: Friterat

Jag fick helt plötsligt ett stort craving efter friterat igår! Så jag hade ju kunnat sticka till närmaste kinakrog och betala en hundring för några räkor och lite ris, meeeen:
Jag ställde mig i köket istället! Jag blev dessutom sugen på kräftor när jag var i affären så jag slängde dit några hihii.
Det blev alltså egenfriterade räkor och lökringar, egen jordnötssås och kräftor... Muuums!
Det är lite pill och finess med att fritera själv, men man behöver faktiskt ingen fritös, bara man tar det lite försiktigt.

Recept - kalvbiff med färskpotatis och löksås

Kalvkött, bra grejer!
Hemmagjord och nerkokt köttfond - ännu bättre grejer!
.
.
.
Detta behöver du:
Kalvkött minst 100 g / portion
Färskpotatis i någorlunda samma storlekar
Salt, peppar
.
Sås:
En klick smör
En matsked mjöl
1/4 lök
Rikligt med peppar
1/2 dl köttsky eller buljong
4 dl grädde
Socker
Salt
.
.
Bryn kalvköttet på båda sidor tills det fått färg, lägg det sedan på plåt eller i en ugnsfast form i ugnen, på 125 - 175 grader. 125-grader tar något längre tid men passar främst till en tjockare köttbit och ger mört kött. Har du inte tid att vänta eller har en mindre bit kan du sätta ugnen på 175 grader. Köttet skall vara rätt genomstekt men gärna något rött, detta har du uppnått vid 70 grader!
När köttet åkt in i ugnen kan du sätta på potatisen. Om du använder färskpotatis, glöm inte att skrubba dem ordentligt innan!
Smält smöret i en kastrull och stek pepparn och löken några minuter i smöret, rör ofta så det inte bräns! Ha sedan i mjölet och rör om lite igen så det får bindas till en redning.
Häll sedan i skyn eller buljongen, och låt koka ihop någon minut.
Efter detta skall grädden i, och sedan börjar smaksättningen!
Salt, något socker och eventuellt en till klick smör skall nu förvandla din löksås till en fantastisk kreation som smeker din tunga! Detta är alltså e ipp till dig och dina smaklökar.
Jag valde att servera detta till morötter som jag wokade lätt och kryddade med salt och lite mixade örter ooch...
.
.
.
Voilá!

Stackars blogg

Åh jag är så ledsen att jag försummat min fina blogg helt. Detta har lite olika anledningar, men framförallt att jag blev av med min iPhone, som var den egentligen enda källan till fotomöjligheter som jag haft... Men nu, ser ni ungdomar, har jag fått till det med en egen, ny iPhone 4, som kommer få stå för fotograferandet mitt. Det kan hända att det blir en kamera så småningom, men det får vänta.
Sååå, nu kör vi igen!
Jag ska börja med ett recept som kanske är lite pill men som är enkelt att göra i flera portioner och otroooligt gott!
Ses snart igen!

RSS 2.0