Recept - kalvbiff med färskpotatis och löksås

Kalvkött, bra grejer!
Hemmagjord och nerkokt köttfond - ännu bättre grejer!
.
.
.
Detta behöver du:
Kalvkött minst 100 g / portion
Färskpotatis i någorlunda samma storlekar
Salt, peppar
.
Sås:
En klick smör
En matsked mjöl
1/4 lök
Rikligt med peppar
1/2 dl köttsky eller buljong
4 dl grädde
Socker
Salt
.
.
Bryn kalvköttet på båda sidor tills det fått färg, lägg det sedan på plåt eller i en ugnsfast form i ugnen, på 125 - 175 grader. 125-grader tar något längre tid men passar främst till en tjockare köttbit och ger mört kött. Har du inte tid att vänta eller har en mindre bit kan du sätta ugnen på 175 grader. Köttet skall vara rätt genomstekt men gärna något rött, detta har du uppnått vid 70 grader!
När köttet åkt in i ugnen kan du sätta på potatisen. Om du använder färskpotatis, glöm inte att skrubba dem ordentligt innan!
Smält smöret i en kastrull och stek pepparn och löken några minuter i smöret, rör ofta så det inte bräns! Ha sedan i mjölet och rör om lite igen så det får bindas till en redning.
Häll sedan i skyn eller buljongen, och låt koka ihop någon minut.
Efter detta skall grädden i, och sedan börjar smaksättningen!
Salt, något socker och eventuellt en till klick smör skall nu förvandla din löksås till en fantastisk kreation som smeker din tunga! Detta är alltså e ipp till dig och dina smaklökar.
Jag valde att servera detta till morötter som jag wokade lätt och kryddade med salt och lite mixade örter ooch...
.
.
.
Voilá!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0