"Från grunden": Pasta och räksås

I min värld så är meningen "från grunden" en ganska utsliten fras, antagligen för att människor har så olika bild på hur man gör mat just från grunden.

Jag har hört om skolkökskockar (även kallade "mat-tanter") som anser att steka en bit kött, koka potatis och blanda i såspulver i vatten till en färdig sås är att laga mat "från grunden", eftersom de inte köpt in färdig caterad mat, eller att såsen inte är klar. Medans andra tar begreppet till det extrema och anser att man ska ha plockat potatisen själv och att köttbiten måste varit en hel styckningsdel när man började arbeta på den för att det skall få kallas "från grunden".
Jag tycker dock att denna maträtt jag gjorde, pasta med räksås, är hur man lagar mat från grunden:
Pastan började som ägg, vatten, olja, mjöl och salt på mitt bord, som sedan blev en deg, som sedan pressades ur en pastamaskin, av mina händer.
Räksåsen började som räkskal och rotfrukter som frästes i en panna med rödvin, som sen kokades, silades och reducerades ner, och sedan blev tillsatt grädde och andra mysigheter för att sluta såhär:
'
Såsen är lite tunn för er som undrar varför den ligger som den gör..
ett riktigt dåligt nybörjarmisstag :p

Vad personer som matpersonalen jag pratade om i början skulle kalla sådan mat vet jag inte, men jag tycker att den går i kategorin "mat från grunden".
Eftersom jag inte tål grädde och mjölk och det som oftast är i färdiga såser, och även i pulversåser, så är det en välsignelse att kunna göra såser och annat "från grunden". Inget illa dock mot de som använder pulversåser etc i hemma-köket, för det är ju klart enklast, men gör mig en tjänst och kalla det åtminstonde inte "mat från grunden".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0